VÄRIEN KÄYTTÖ SISUSTUKSESSA
Värien käyttö ja valinta sisustuksessa sekä harmonisen kokonaisuuden aikaansaaminen on yksi haastavampia asioita sisustamisessa. Lue vinkit värisuunnitteluun sisustusblogista!
AJATON KOTIKIN VOI UUDISTUA
Näin keväällä tulee usein sellainen olo, että tekee mieli uudistua tai uudistaa jotain.
Uudistaa kotia, vapaa-ajanasuntoa, terassia, parveketta tai ihan vaan arkea, rutiineja, elämää…vaikka ihan jotain pientäkin.
Tiedätkö tunteen?
AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: TILANKÄYTÖN SUUNNITTELEMINEN
Aistiesteetön sisustaminen: tilankäytön suunnitteleminen
Aistiesteettömyyttä omassa kodissa voi tukea tilankäytön suunnittelulla. Aistiesteetön koti tukee arjen sujuvuutta huomioiden erilaisten käyttäjien tarpeet. On tärkeää, että koti tukee yksityisyyttä, mutta myös yhteisöllisyyttä.
Aistiesteettömän suunnittelun ja sisustamisen tarkoituksena on aikaan saada tiloja, joissa kuormittavat aistiärsykkeet on minimoitu ja vastapainona on hyvinvointia tukevia ja etenkin psyykkistä palautumista edistäviä ratkaisuja. Usein tilankäytön suunnittelun tarve liittyykin ääniin, oman tilan tarpeeseen ja arjen sujuvuuteen.
Aistiesteettömässä kodissa on keskeistä pohtia, miten kodin eri tiloja käytetään, mitä missäkin tilassa tehdään. On pohdittava myös missä eri toiminnot sijaitsevat ja, että eri toiminnoille on riittävästi tilaa ja omaa rauhaa.
AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: ÄÄNET JA AKUSTIIKKA
Aistiesteettömällä sisustamisella voidaan minimoida tilan mahdollisia ääniärsykkeitä ja akustisia ongelmia ja vaikuttaa positiivisesti tilan äänimaailmaan.
Ympäröivillä äänillä on merkitystä hyvinvointiimme. Monelle kuuloaistia kuormittavia ärsykkeitä ovat äkilliset ja kovat äänet, kaikuminen, pitkäkestoiset äänet sekä puhe ja yleinen hälinä. Kuormitusta voi syntyä myös esim. ilmastointilaitteen huminasta, tv:n äänistä, musiikista tai toisesta huoneesta kantautuvasta puheesta tai ulkoa kantautuvasta liikenteenmelusta.
On yleisesti todettua, että melu- ja äänihaitat haittaavat keskittymistä, vaikeuttavat keskustelemista ja lisäävät stressiä. Kovat ja äkilliset äänet saattavat puolestaan luoda turvattomuutta ja lisätä pelkoja. Kun taas oleskelu sellaisessa tilassa, jossa on miellyttävä äänimaailma ja hyvä akustiikka, tehostaa vireystilaamme ja keskittymistä, lisää työtehoa, parantaa mielialaa ja tuo turvaa.
AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: VALAISTUS
Näköaisti on yksi vahvimpia aistejamme. Sitä kuormittavia asioita päivän mittaan saattavat olla kirkkaat, vilkkuvat ja eri väriset valot, toistuva liike, ihmisvilinä, erilaisten pintojen heijastukset ja näyttöpäätteiden sininen valo. Myös liian vähäinen valo voi kuormittaa.
Kaikki näköaistin kautta tulevat visuaaliset aistimukset eivät suinkaan ole kuormittavia. Miellyttäväksi kokemamme asiat stimuloivat näköaistia positiivisesti ja auttavat meitä palautumaan aistikuormituksesta. Siksi valaistuksellakin on suuri merkitys aistikuormituksen vähentämisestä puhuttaessa. Valaistus on keino tehdä ympäristö visuaalisesti miellyttäväksi.
Aistiesteettömässä (eli aistiystävällisessä) sisustuksessa valaistus mietitään aina käyttäjälähtöisesti ja tilan käyttötarkoituksen mukaan. Tarvitaan riittävästi ja monipuolisesti tilaan ja toimintoihin sopivanlaista ja muunneltavaa valoa.
AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: MATERIAALIT JA VÄRIT
Aistiesteetön sisustaminen: materiaalit ja värit. Aisteille miellyttävässä sisustuksessa värimaailma mietitään tarkasti aina käyttäjälähtöisesti. Aistiesteettömän tilan ei tarvitse olla väritön, vaan värejä ja eri sävyjä valitaan sen mukaan mikä tilan käyttäjille on mieluista ja aisteja palauttavaa. Erilaisilla materiaaleilla voi sekä rauhoittaa että aktivoida aisteja. Muista, että aistiesteettömän sisustuksen tarkoitus on myös stimuloida aisteja, jotta ne voivat palautua.
AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN
Hektinen arki, sosiaaliset kohtaamiset ja ympäristön erilaiset ärsykkeet kuormittavat aika ajoin meitä kaikkia. Vietämme suuren osan päivistämme aisteille kuormittavissa ympäristöissä kuten esimerkiksi työpaikoilla, kouluissa, päiväkodeissa ja erilaisissa julkisissa tiloissa. Aistikuormaa syntyy mm. sosiaalisista kohtaamisista, erilaisista äänistä, valoista ja tietokonetyöskentelystä sekä mediasta. Toiset meistä kuormittuvat ympäristön aistiärsykkeistä herkemmin kuin toiset, mutta yhtä lailla kaikkien aivot ja aistit tarvitsevat aikaa ja tilan palautumiselle.
Aistiesteetön sisustaminen on keino minimoida ympäristön tuoma aistikuormitus, ehkäistä uupumusta ja tukea palautumista sekä hyvinvointia arjessa.
MITEN VALITSEN SISUSTUSSUUNNITTELIJAN
Sisustussuunnittelijan etsimiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja tehdä vertailua, onhan kyse tärkeästä investoinnista!
Tässä Sinulle neljä askelta sisustussuunnittelijan valitsimiseen
USKALLANKO KÄYTTÄÄ SISUSTUSSUUNNITTELIJAN PALVELUITA?
Sisustussuunnittelijan palveluiden käyttäminen voi mietityttää ja se on täysin ymmärrettävää. Suunnittelun kulku ja lopputulos on monelle asia, johon ei ole aiemmin tutustunut.
Tässä yleisimmät kysymykset joita asiakkaani ovat pohtineet ennen kuin ovat päättäneet investoida sisustussuunnitteluun:
Mistä tiedän että suunnitelmasta tulee minulle mieluinen?
Mitä jos minulla ei ole varaa tehdä ehdotettuja hankintoja tai toteuttaa suunnitelmaa?
Tuntuuko sisustussuunnittelijan suunnittelema sisustus kodilta? Voiko kukaan vieras edes suunnitella toiselle kotia?
Lue vastaukseni näihin kysymyksiin blogista.
4+1 SYYTÄ MIKSI SISUSTUSSUUNNITTELIJAA TARVITAAN
Sisustussuunnittelija voi tuoda monenlaista lisäarvoa rakennus- tai remonttiprojektiisi. Tässä 4 + 1 syytä miksi sisustussuunnittelija kannattaa ottaa mukaan rakennus- tai remonttiprojektiin.
ONE TOUCH -metodi
Olet ehkä jo toteuttanutkin One Touch -metodia huomaamattasi. Se on nimittäin nimensä mukaisesti yksikertaisesti sitä, että käytät vain yhtä kosketusta saadaksesi jokin asian tapahtumaan. Kuulostaa ehkä hieman hassulta meidän suomalaisten korviin, mutta ajattele, että asia vaatii vain yhden kerran “one touch” tapahtuakseen, tullakseen tehdyksi kokonaan. Ideana on, että kun teet jotain, teet sen asian heti loppuun asti etkä lykkää sitä myöhemmäksi.
VINKIT RAUHALLISEN MAKUUHUONEEN SISUSTAMISEEN
Vaikka makuuhuoneen pääasiallinen tarkoitus on nukkuminen, useimmissa kodeissa makuuhuoneeseen pitäisi mahtua muitakin toimintoja, kuten vaatesäilytys tai työpiste. Lopputulos saattaa helposti olla sekava ja sotkuinen kun vaatteet kasautuvat huonekalujen päälle tai lattialle ja työpisteen tavarat jäävät hujan hajan.
VALKOINEN SISUSTUKSESSA
Valkoisessa yhdistyvät kaikki värit. Se on valon, puhtauden ja raikkauden symboli, joka jakaa mielipiteitä sisustuksessa.
TOIMIVA TYÖPISTE KOTIIN
Yhä useampi meistä työskentelee nykyisin kotona. Työympäristöllä on suuri merkitys työvireyteen, tuottavuuteen ja työn sujuvuuteen kotonakin. Oman työpisteen sisustaminen itselle sopivaksi ja toimivaksi auttaa keskittymään ja viihtymään työssä. Jos työskentelet jatkuvasti sohvalla tai ruokapöydän ääressä huonossa asennossa alkavat selkä- ja pääkipu todennäköisesti pian vaivata ja työteho kärsiä.
TAIDE SISUSTUKSESSA
TAIDE SISUSTUKSESSA – UNIIKIT TAULUT TUOVAT PERSOONALLISUUTTA SISUSTUKSEEN
Taide on viime vuosina tehnyt paluun kotien sisustukseen. Erityisesti uniikit taideteokset ja taulut ovat nostaneet suosiotaan eikä ihme, sillä taulut tuovat sisustukseen ripauksen persoonallisuutta ja yksilöllisyyttä. Taulut myös pehmentävät sisustusta ja voivat toimia ratkaisuina mm. akustisissa ongelmissa.
KODIN TUOKSUMAAILMA
Aistillinen koti ja kokonaisvaltainen hyvinvointi kotona ovat keskeisiä tässä ajassa kun vietetään paljon aikaa kotona. Kotia ja sisustusta mietitään enemmän kokonaisuutena eikä pelkästään ulkonäköperusteisesti. Aistilliseen kotiin liittyy vahvasti tuoksut. Hajuaistia pidetään voimakkaimpana aistinamme. Nenän kautta aistitut asiat herättävät meissä tunnereaktioita, jotka vaikuttavat hyvän olon tunteeseen ja viihtyvyyteen.
LÄMPÖÄ KOTIIN
Lämpö tuo turvaa ja hyvää oloa. Nyt kun ulkona on kylmää ja pimeää, tuntuu kodin lämpö erityisen tärkeältä.
Listasin alle asioita, joilla tuot helposti lämpöä kotiin ja sisustukseen.
HARKITTU TYHJÄ TILA
Sisustusta suunnitellessa huomio kiinnittyy usein vain niihin pintoihin ja kohtiin, jotka halutaan täyttää. Tyhjät pinnat eivät välttämättä ole ensimmäisenä mielessä, mutta on yhtä tärkeää tietoisesti suunnitella myös ne kohdat, jotka saavat jäädä tyhjiksi, ns. harkitut tyhjät tilat. Tyhjä tila on tärkeää kokonaisuuden luomiseksi ja arjen toimivuuden kannalta.
MITÄ SINULLE TULEE MIELEEN KUN AJATTELET KOTIASI?
Mitä sinulla tulee mieleen kun ajattelet kotiasi?