AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: ÄÄNET JA AKUSTIIKKA
Ympäröivillä äänillä on merkitystä hyvinvointiimme. Monelle kuuloaistia kuormittavia ärsykkeitä ovat äkilliset ja kovat äänet, kaikuminen, pitkäkestoiset äänet sekä puhe ja yleinen hälinä. Kuormitusta voi syntyä myös esim. ilmastointilaitteen huminasta, tv:n äänistä, musiikista tai toisesta huoneesta kantautuvasta puheesta tai ulkoa kantautuvasta liikenteenmelusta.
On yleisesti todettua, että melu- ja äänihaitat haittaavat keskittymistä, vaikeuttavat keskustelemista ja lisäävät stressiä. Kovat ja äkilliset äänet saattavat puolestaan luoda turvattomuutta ja lisätä pelkoja. Kun taas oleskelu sellaisessa tilassa, jossa on miellyttävä äänimaailma ja hyvä akustiikka, tehostaa vireystilaamme ja keskittymistä, lisää työtehoa, parantaa mielialaa ja tuo turvaa.
Kuuloaistin kuormittuminen on yksilöllistä
Työ- ja koulupäivän tai harrastusten jälkeen on ihanan tulla kotiin, jossa äänimaailma on rauhallinen, tuttu ja itselle turvallinen. Oman kodin äänimaailmasta kannattaa jutella perheen kesken. Lapsille ja vanhuksille tietynlaiset äänet voivat tuoda turvaa yksin kotona ollessa. Liiallinen hiljaisuuskin voi nimittäin olla haitaksi, sillä se voi luoda turvattomuutta. Silloin yksittäiset äänet korostuvat ja saattavat kummastuttaa, jos niiden aiheuttajaa ei tiedä. Yksi perheenjäsen rentoutuu ja palautuu katselemalla tv:tä, mutta toista sieltä kantautuvat äänet voivat häiritä, hiljaisuudesta nauttiva haluaisi ehkä vetäytyä lueskelemaan ilman taustaääniä, vuorotyöläisen rytmi voi olla erilainen kuin muun perheen ja unta olisi kuitenkin saatava. Kuuloaistin kuormittuminen ja kokemukset äänistä voivat olla hyvin erilaisia perheen sisällä ja siksi on tärkeää pyrkiä luomaan jokaiselle miellyttävä ympäristö ja mahdollisuus palautua kuuloaistin kuormituksesta.
Aistiesteettömällä sisustamisella voidaan minimoida tilan mahdollisia ääniärsykkeitä ja akustisia ongelmia ja vaikuttaa positiivisesti tilan äänimaailmaan. Ihanteellista olisi, jos akustiikkaan ja ääniin pystytään vaikuttamaan jo rakennusvaiheessa. Se ei tietenkään ole aina mahdollista ja on myös paljon keinoja, joita voidaan hyödyntää kotia remontoidessa tai yksin sisustuksen keinoin.
“Aistiesteettömällä sisustamisella voidaan minimoida tilan mahdollisia ääniärsykkeitä ja akustisia ongelmia ja vaikuttaa positiivisesti tilan äänimaailmaan.”
Pintamateriaalit
Lattiat, seinät ja katto ovat suuria yksittäisiä, kovia pintoja, jotka heijastavat ääntä ja vaikuttavat ääniärsykkeiden syntymiseen. Jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa näiden pintojen pintamateriaaleihin tai rakenteisiin, kiinnitä ehdottomasti huomiota niihin.
Lattiapinnoissa puupinnat ja tekstiilimatto vaimentavat ääniä, kun taas betoni, kivi- tai laattalattia voi heijastaa ääntä, jolloin niiden vaikutus tilan akustiikkaan on erilainen. Seinä- ja kattopinnoille on saatavana erilaisia pinnoitteita ja sisustuslevyjä, jotka vaimentavat ääntä. Puu sopii myös katto ja seinäpinnoille.
Sisustusmateriaalit ja huonekalut
Kalusteiden materiaalivalinnoilla ja sijoittelulla on merkitystä tilassa ääniin ja akustiikkaan.
Huonekaluissa kannattaa suosia kangasverhoiluja ja puuta. Lasi- kivi-, ja metallipinnat esim. pöydissä ja työtasoissa aikaansaavat herkästi kolahduksia ja kaikumista.
Erilaiset pehmeät sisustusmateriaalit vaikuttavat kodin äänimaailmaan. Verhoilla, matoilla, sisustustyynyillä, torkkupeitteillä, seinäryijyillä pehmennät ja vaimennat ääniä.
Yhdessä tilassa (huoneessa) olisi hyvä olla useamman paksuisia materiaaleja vaimentamassa eri äänenkorkeuksia.
Myös taulut, kirjat, kasvit ja erilaiset pehmeistä materiaaleista (esim. puu, paperi, kangas) valmistetut sisustusesineet vaikuttavat positiivisesti kokonaisuuteen.
Tyhjässä tilassa äänet kaikuvat ja korostuvat. Jos kuitenkin haluat pitää tilan sisutuksen pelkistettynä, panosta silloin erityisesti mattoon ja verhoihin sekä mahdollisuuksien mukaan kattoon ja seiniin. Riippuvalaisinkin voi olla kangasverhoiltu tai paperia.
Kodin äänimaailmaa kannattaa pohtia myös esimerkiksi keittiönkiintokalusteissa – Miten sulavasti ja hiljaa laatikot ja kaapinovet sulkeutuvat? Millaisia ääniä kodinkoneista tulee? Miltä astioiden äänet työtasoilla kuulostavat?
Huonekalujen ja toimintojen sijoittelu
Pitkissä ja kapeissa käytävätiloissa ääni kimpoilee ja kaikuu helposti. Pyri katkaisemaan käytävämäiset tilat ja äänenkulku sijoittamalla huonekalut ja sisustustekstiilit ryhmiksi. Ryhmittelyä kannattaa hyödyntää myös isossa olohuoneessa, avokeittiössä ja aulatiloissa.
Äänimaailmaan voidaan vaikuttaa myös toimintojen sijoittelulla ja tilankäytön suunnittelulla. Näitä asioita ovat esimerkiksi makuuhuoneiden sijoittuminen kodissa, pesutilojen ja kodinhoitotilojen sijoittuminen, kodinkoneiden äänet. Tilasuunnitteluun aistiesteettömän sisustamisen näkökulmasta palaan seuraavassa blogikirjoituksessa.
Haluaisitko edistää aistiesteetöntä sisustamista omassa kodissasi?
Tammikuussa 2024 ilmestyy aiheesta selkeä ja kevyt digitaalinen työkirjani, joka johdattelee sinua aiheen pariin ja antaa vinkkejä käytännön toteutukseen. Voit liittyä odotuslisalle ja saat ensimmäisten joukossa tiedon kun työkirja on ostettavissa. Liity odotuslislle tästä.